活動

  • 2021.10.23 - 30

    扎染工作坊有好多,但係用廚餘同植物嘅染料去上色又有冇試過?日本嘅傳統絞染技術(絞り染め)又聽過未呢?
    如果冇嘅話,今次呢個「天然扎染工作坊」就啱哂你啦!今次南豐作坊將會教大家點樣用我哋Fabrica Lab嘅設備去整一個束口袋,再將個袋同天絲™頸巾染色,然後一次過帶走哂佢哋!

  • 2021.10.01 - 17

    由於呢個workshop嘅反應非常熱烈,所以Techstyle X決定將呢個工作坊做到去10月中!

    「墨流し」染色技術可追溯到 12 世紀,當時的紡織品均使用天然顏料染色。
    是次工作坊參加者將學習運用這項又稱「浮動墨水」的日本技術去改造尚未染色的織物,分別有小物包、斜揹袋、手挽袋及日式結袋供大家選擇。

  • 2021.10.23 - 31

    仲有唔夠一個月就Halloween,你都想自己小朋友玩得開心㗎?

    今次Techstyle X就準備咗呢個【哈囉喂「上裝」工作坊】,等一班小朋友盡情咁發揮小宇宙,將唔同嘅布料變成自己嘅裝扮~
    做斗篷又得、整個袋嚟「呃糖食」又得!

    除咗喺創意上「放電」之外,佢哋仲可以學埋絲印、熱昇華等等嘅染色方法,等大家都可以玩住嚟學,學住嚟玩!

  • 2021.09.11 - 12

    Techstyle X向大家介紹「墨流し」染色技術!這項染色技術可追溯到 12 世紀,當時的紡織品均使用天然顏料染色。

    是次工作坊的參加者將學習運用這項又稱「浮動墨水」的日本技術去改造尚未染色的小物包;以及如何用墨水繪製獨一無二的大理石紋圖案。小物包將適用於收納和整理您的化妝品、筆、電話、充電器、酒精搓手液,以及更多小物!

  • 2021.09.04 - 11

    這個九月,我們誠邀您到 Techstyle X 深入了解 Colorifix、Huue 和 Algaeing 的新發明,如何運用大自然、發酵糖和實驗室培植藻複製基因,為綠色未來帶來革命性影響。屆時更會有染色技術工作坊,向您介紹源於 12 世紀的天然顏料紡織染色技巧。

  • 2021.09.18 - 21

    今個中秋,不如嚟Fabrica Lab同我哋一齊整個獨一無二嘅升級再造燈籠啦!除咗會用喺南豐集團最新項目AIRSIDE回收返嚟嘅松木之外,你仲可以揀唔同嘅布碎去設計燈籠,環保得嚟又美觀!

1 2 3 7