活動

  • 2022.10.08 - 23

    無論嗌外賣、去超市入貨或網購,都會用到大量膠袋同包裝。有人會留起佢哋再用,亦有人會直接掉落垃圾桶。唔知大家又會點樣處理呢啲膠袋呢?

     

    其實你仲可以將佢哋升級再造,只要嚟南豐紗廠Fabrica X參加我哋嘅「膠袋再生工作坊」,就有得賦予膠袋第二生命啦!大家可以回收日常嘅膠袋,親手做出卡片套,顏色同拼貼圖案,完全由自己話事,出到嚟嘅效果絕對係獨一無二㗎!咁好玩又有意義嘅活動你仲唔快啲報名?

  • 2022.10.01 - 31

    由經驗豐富的滑板教練從旁指導,讓參加者學習簡單滑板技巧,體驗滑板運動的樂趣

  • 2022.10.07 - 30

    THE MATCHA TOKYO 店內均有年輕茶師駐場,以時尚悠閒的方式展現茶道工藝。除了讓客人品嚐到優質的抹茶,更希望客人可以體驗日本茶道文化,而南豐紗廠分店首設30分鐘茶道工作坊 ,由茶師面授日本茶道,讓客人預約親身體驗茶道文化,完成工作坊後可獲贈證書,展現THE MATCHA TOKYO對茶藝的講究及堅持。

  • 2022.08.01 - 10.04

    透過工作坊,大家將會了解有關塑膠對我們的影響,並且體驗使用小型回收機將海洋塑膠廢料轉化成日常用品,例如花盆及杯墊等等。

  • 2022.06.03 - 19

    父親節快到了,想好要送甚麼禮物給爸爸了嗎?今年父親節,我們為大家想好了一份特別的禮物 —— 利用可持續仙人掌皮革,DIY製作專屬於爸爸的卡套!

    這份禮物不只獨一無二,還很實用和新潮!各位乖孩子親手製作的禮物,對爸爸來說一定別具意義!這次的工作坊將會教大家一起動手縫製卡套,更會提供所有製作材料。還猶豫甚麼?馬上報名,和爸爸度過一個難忘的父親節吧!

  • 2022.06.11 - 12

    有冇狗狗聽過都可以食章魚燒?

    嚟緊 YouTube channel Captain and his squad 嘅 Captain 同埋媽媽 Christy 將會喺 Petisan 現場教大家整狗狗食嘅日式章魚燒。

    所有食材都選用狗狗可食用、冇激素、冇任何防腐劑,一路玩一路煮同我哋嘅毛孩分享美食!

1 2